Yoga voor volwassenen

In “Yoga Studio De Weer” worden lessen gegeven in hatha yoga, de basis vorm yoga.
In de lessen wordt er aandacht besteed aan houdingen, ademoefeningen en ontspannen. De lessen worden gegeven in de stijl zoals die bij de Saswitha opleiding voor yoga en wijsbegeerte wordt onderwezen.
Saswitha Yoga is een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren.

Een les Saswitha Yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De klassieke hatha-yoga-āsana’s voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. De adem is de dragende kracht in elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden.

Daarnaast in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

Bekijk hier de lestijden

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om yoga te doen. Voor sommigen gaat het puur om het fysiek bezig zijn. Anderen komen om te ontspannen.

Er zijn ook mensen die zoeken naar dieper inzicht in zichzelf. Wanneer je yoga doet ben je bezig met de tastbare materie; je eigen lichaam. Daar is weinig zweverigs aan.

In yoga zit het woord yug juk. Je zou de beoefening van yoga kunnen zien als het leren beheersen van het lichaam; het onder het juk brengen van het lichaam. Niet in de zin van onderdrukken maar bewust kunnen spannen en ontspannen. Een gezonde spier kan spannen en ontspannen. Een gezond lichaam ook.

De verbinding tussen de stof – het lichaam – en de geest is de adem. Wie zijn adem beheerst, beheerst het denken. Yoga is het stil leggen van de wervelingen van de gedachten. Het is de aard van het hoofd om te denken maar door het beoefenen van yoga kun je je gedachten leren bundelen. Door bewegingen te maken die gedragen worden door de adem en die er op gericht zijn de denkpatronen die zich hebben vastgezet in het lichaam in de vorm van bewegingspatronen bewust te maken en misschien los te laten. Wanneer de wervelingen van de gedachten stilliggen rust de waarnemer in zichzelf.

Door het beoefenen van de houdingen bundel je de gedachten en ontstaat er ruimte om jezelf helder waar te nemen, om een verschil te voelen tussen de linkerkant en de rechterkant van het lichaam en hoe het lichaam voor en na de beoefening voelt. Op het moment dat het verschil is opgeheven bestaan er tijdelijk geen verlangens en rust je in jezelf, tevreden.

Wil je een keertje meedoen? Meld je aan voor een proefles!